Saturday, July 3, 2010

Saara Kinnunen "Leivad ühes kapis. Püsivat paarisuhet ehitamas"

Ma arvan, et sellest raamatust leiab iga paarisuhtes olija või olnu (elu)tarkust. Hea meelega toon siinkohal ära peatükkide pealkirjad: leivad ühes kapis (armumisest kooselu argipäeva); vastastikuse mõjutamise oskuste kool (õpime rääkima, kuidas konstruktiivselt riielda jms); tundeoskusi õppimas (sh tõrjutud või peidetud tunded, positiivsete tunnete rõhutamine); paarisuhte elukaar (lapsepõlve pärandus, sugupuu mõjutused); mõrad suhtes (truudusetus, lahutus); püsiva paarisuhte saladus.

Kindlasti soovitan kahte viimast jaotist, need on meelespea meestele - nii tuled toime oma naisega ja meelespea naistele - abielunaise kasvamise astmed. Mulle endale rääkis enim lapsepõlve ja suguvõsa mõjutuste osa, sest hiljuti olen ju ise kogenud, et tõepoolest, suguvõsa hädad nuheldakse kolmandasse ja neljandasse põlve (ja võib juhtuda, et veel kaugemalegi).

Mulle meeldib, et autor toob sisse näiteid nii oma nõustamispraktikast kui ka andmeid erinevatest uuringutest. Autor rõhutab, et mehel ja naisel on paarisuhtele kardinaalselt erinevad ootused - mehed ootavad toimivat seksi, turvalisust ja korda, naised see-eest emotsionaalset sidet, toimivat tundeelu. Lõppkokkuvõttes on uuringute kohaselt õnnelikult ja kaua koos need paarid, kes oskavad argipäevast rõõmu tunda ja valdavad vastastikuse mõjustamise erinevaid taktikaid.

Samas võib see raamat olla ka omamoodi retseptivihik erinevate paarisuhte mõrade korral. Autor toob kenasti välja, millisel juhul aitab sõprade ja teiste paaridega rääkimine, mil on aga vajalik erialaspetsialisti.

Minu jaoks oli see raamat ka mõnusaks kordamiseks PREP (paarisuhte) koolitusel omandatule.

1 comment:

  1. Mina sattusin seda raamatut lugema Raseduskriisikeskuse Küllikese soovitusel ja hiljem Anuga arutades pidin nõustuma, et tõepoolest - iga lause selles raamatus on pärl, mis on vaja läbi lugeda, siis aru saada ja läbi seedida. Mulle meeldib väga raamatu loogiline ülesehitus erinevateks teemapeatükkideks - tundub, et mitte ükski potentsiaalselt problemaatiline valdkond paarisuhtes ei ole jäänud tähelepanuta. Jälle nõus Anuga - tegemsit oleks kui retseptiraamatuga, millest pärast läbilugemist võib aeg-ajalt vastavalt vajadusele üksikuid vajalikke teemasid üle vaadata. Lisaks on harjutused üksi või paarilisega läbi mõtlemiseks. Üks haruldaselt asjalik käsiraamat.

    ReplyDelete