Friday, August 2, 2013

Tommy Hellsten, "Saad kõik, millest loobud"



Seni loetud Hellsteni teostest on see minu jaoks olnud kõige kontsentreeritum ja kokkuvõtvam. Peaaegu iga lause siin on nagu destilleeritud tõde, mida seedida ja omastada. Natuke raske on sellest kirjutada ka, et see kõik väga võlts ei tunduks - liiga hea, et oskamatu arvustamisega lahjendada :)

Hellsten räägib siin elu paradoksidest. Tugevus on tegelikult nõrkuse näitaja. Tegelik tugevus tuleb läbi alandlikkuse. Sellest räägivad juba ka peatükkide pealkirjad: Alandlikkus - tugevus nõrkuses. Kui otsid turvalisust, ela ohtlikult. Saad kõik, millest oled valmis loobuma. Mida vähem teed, seda rohkem saavutad. Ainult üksi saab olla koos. Ainult koos olles saab olla üksi. Kui otsid igavikku, ela siin ja praegu.

Mulle sümpatiseerib Hellsteni juures väga tema oskus (teoloogina) mitte usklikkusega pähe "lajatada", et see ateistist lugejat (minu arvates vähemalt) häirima hakata võiks ja juhiks tähelepanu sisult küsimusele, kas saab üldse omaks võtta teoloogi kirjutatut, kui ise ei ole usklik. Usuteemad on küll alati tema raamatus olemas, kuid mõnusasti põhjamaiselt taustal, põimunud muude tõekspidamiste sisse.

Mõned tsitaadid:

"Otsige kõigepealt seda, mis on teie sisimas, mis süütab teis tule, mida te imetlete ega suuda valitseda. Taotlege armastust, looge lähedust, olge haavatavad ja ehtsad, ärge hoiduge läheduse eest, kui se ka teeb haiget. Armastus teeb valu, kuid valu teeb terveks. Olge seepärast väiksed, abitud ja eksinud, uskuge, et teid toetatakse, isegi kui kõik näib lootusetu. Ärge iialgi kaotage lootust, vaid püüdke selle poole, mida sisimas usute, ka siis, kui olete meelt heitmas."

"Jääb mulje, et kiire tabab inimesi vastu nende tahtmist.  [...] Kuid kas see on tegelikult nii? Kas ajapuudus on midagi, mis meiega juhtub või loome me selle ise? Kes vastutab, et enam pole aega? [...] Kiire sünnib valede valikute tegemisest. Kõigil on aega selle jaoks, mida nad peavad oluliseks. Muidugi oleks lihtsam mõelda, et me oleme ajapuuduse ohvrid, et me ei saa sinna midagi parata, sest siis poleks meil vaja vastutust kanda. Kuid see pole nii. Igaüks on vastutav selle eest, kuidas ta oma aega kasutab, kellelegi ei saa kiiret peale suruda, sest seda pole olemaski!"

... aga kuna iga lehekülg vajab läbitöötamist, siis ei ole vist mõtet üksikuid pärle välja noppida - keda see puudutas, leiab raamatu enda jaoks ise! ;)

No comments:

Post a Comment